Thursday, December 06, 2007

Cetatenia activa de la concept la fapta


Implicarea tinerilor în construcţia europeanã a fost unul dintre obiectivele precizate în Declaraţia de la Laeken. Tinerii sunt importanţi nu numai pentru viitorul Europei, dar si pentru prezentul acesteia, la care pot aduce o contribuţie deosebit de importantã.
Europa este mai mult decât un concept tehnocratic sau economic, ea trebuie dezvoltatã ca o comunitate politicã bazatã pe un sistem de valori bine definit şi care oferã viziunea unui continent unit şi fãrã conflicte. Multe generaţii trecute au visat la o astfel de Europã iar noi, astăzi, suntem aproape de a realiza acest vis.
Tineri activi pe plan local, regional, naţional dar si european, pot juca un rol deosebit în stimularea unei adevărate dezbateri, promovând cetăţenia europeanã activã şi identitatea europeanã. Mulţi dintre ei reuşesc sã facă acest lucru prin intermediul organizaţiilor de tineret sau a organizaţiilor neguvernamentale, reuşind sã reprezinte pânã şi grupurile cele mai marginalizate sau cele excluse. Deşi tinerii reprezintã aproximativ o treime din populaţia europeanã cu drept de vot, ei nu sunt reprezentaţi corespunzãtor în mecanismul de adoptare a deciziilor.
Convenţia europeanã a tinerilor ne permite sã ne prezentãm viziunea: dorim o Uniune Europeanã care oferã imaginea unui viitor în unitate si democraţie, care oferã un guvern accesibil pentru toţi cetãţenii sãi şi care dispune de instrumentele si legitimitatea necesarã pentru a se ridica la înãltimea aşteptãrilor acestor cetãţeni. Reforma Uniunii trebuie sã aibã în vederea “echiparea” acesteia pentru a putea rãspunde la provocãrile de azi, dar si la oportunităţile de mâine. O Europã unitã în diversitatea ei poate fi realizabilã.