Thursday, September 27, 2007

Cetatenia si voluntariatul




Uneori te simţi confortabil doar stând degeaba, fără a face nimic, dar alteori vrei să faci mai multe pentru a schimba ceva în societate. Este dreptul tău să participi, să-ţi exerciţi influenţa şi să-ţi aduci aportul la dezvoltarea societăţii. Poţi să fii un cetăţean activ în multe feluri.

Voluntariatul este foarte practicat in tarile Europei Occidentale si SUA, de catre oricine, fie ca sunt studenti, someri, angajati sau pensionari(voluntari). Nevoia fiecaruia de a da ceva in schimb catre societate, de a-i ajuta pe cei mai putin norocosi sau de a lupta pentru o cauza umanitara este mult mai dezvoltata in aceste tari.
O defintie a voluntariatului adoptata de Consiliul National al Voluntariatului este „activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala”.
In plina perioada de globalizare si de schimbari continue, lumea devine din ce in ce mai mica, mai interdependenta si mai complexa. Voluntariatul reprezinta o modalitate prin care pot fi intarite si sustinute valorile legate de comunitate, de serviciul adus aproapelui; persoanele pot sa isi exercite drepturile si responsabilitatile de membri ai comunitatilor si se pot stabili puncte de legatura intre diferite culturi.

No comments: